Filtrera
20% RABATT PÅ UTVALDA HASPELRULLAR KLICKA HÄR
Stäng
20% RABATT PÅ UTVALDA HASPELRULLAR KLICKA HÄR

Tre hajar dödas varje sekund | Fiskejournalen

den 19 augusti 2019

Fortfarande dödas tre hajar varje sekund för hajfensoppans skull.


T
rots intensiva kampanjer och omfattande informationsarbete så är efterfrågan på hajfenssoppa fortfarande stor. Så stor att det dödas tre hajar varje sekund för ändamålet, och en undersökning visar dessutom att många svenskar ätit hajfenssoppa.

Det är Världsnaturfonden WWF som rapporterar om utvecklingen kring att minska efterfrågan på hajfenssoppa och skydda hajarna. Fenorna skärs av från den levande hajen som sedan slängs tillbaka i havet, där den hjälplöst sjunker till botten och dör. Ofattbara upp mot 100 miljoner hajar dör varje år i det grymma hajfensfisket. Många hajarter är akut hotade, och vissa håller på att försvinna. Läget är allvarligt, konstaterar WWF.

Det är inte olagligt att servera haj eller hajfenssoppa i Sverige, och en SIFO-undersökning som WWF låtit göra visar att fem procent av alla svenskar, motsvarande 370 000 personer, har ätit hajfenssoppa.

Några positiva resultat som WWF har bidragit till, är att Kinas regering har förbjudit hajfenssoppa på offentliga middagar, att fler hajarter fått ökat skydd mot handel (CITES) samt att den internationella frakten av hajfenor minskat genom ett samarbete mellan WWF och TRAFFIC.

Missa inte filmen nedan – där du får veta mer kring arbetet att rädda hajarna.

https://www.facebook.com/VarldsnaturfondenWWF/videos/433456177251715/

Skriv en kommentar