Filtrera
Stäng

Iskall toppfisk för Tove | Fiskejournalen

den 16 mars 2021
Tove Ahlander med sin långa vintergös. Foto: Privat


Det är inte ofta det fångas gösar över 95 centimeter från isen. Men det går. Tove Ahlander från Sandviken vet hur man gör, och hennes fisk på 96 centimeter och 8,9 kilo var nytt personligt längdrekord.

Det var en glad Tove Ahlander som packade ihop redskapen efter den senaste fisketuren. Fiskejournalen har skrivit om hennes fiskafängen förut, men då har det handlat om gösar under sommaren.
Det finns fortfarande isar som håller att fiska ifrån i mellersta och norra delarna av landet, och det var på en av dessa som drömfisken bärgades.

Så här berättar Tove för Fiskejournalen:

– Jag och ett par vänner var ute och ismetade tillsammans. Det var mitt i en huggperiod på morgonen som gösen bestämde sig för att ta min största mört jag hade med mig. Jag var precis på väg att hänga på linan på vippan efter ett tidigare fäll då jag hör hur det plingar till precis bredvid.

Tove gick försiktigt dit för att inte göra så mycket ljud ifrån sig.
– Linan var helt stilla och då tänkte jag ”nu har gösen spottat”, men jag gick fram ändå och kände på linan och kände att det var en fisk på kroken. Jag gör ett bestämt mothugg och fisken sitter på. Det tar tvärstopp och fisken rusar en gång en bra bit.

Tove tänkte att det måste vara en gädda, men när tafsen kom till ytan såg både hon och hennes kompis gösens stora huvud.
– Båda reagerade snabbt som att det vore liv eller död. Jag fick tag i gösens gäle och drog upp den en bit från hålet. När jag såg hur stor den var insåg jag att det var ett nytt personbästa på längd åtminstone, och gjorde ett sånt glädjetjut att det borde hörts flera kilometer. Efter snabb mätning och vägning samt ett par foton fick hon simma tillbaka!

Grattis Tove och tack för storyn, säger vi på redaktionen!

Skriv en kommentar