Filtrera
Stäng

Dags att stoppa olaglig försäljning av östersjölax | Sportfiskarna

den 13 oktober 2018


Foto: Gustav Magnuson / Snyggt förpackad dioxinlax i fransk affär.

Under veckans fiskeutskottsmöten i EU har Sportfiskarna och samarbetsorganisationen EAA genomfört en riktad kampanj och informerat EU-parlamentariker om den fortsatta olagliga försäljningen av östersjölax.

Det finns klara bevis för att en ohämmad olaglig försäljning av östersjölax pågår i bland annat Frankrike och Italien. Den storskaliga försäljningen kan i längden påverka oskyddade konsumenter i dessa länder, i synnerhet barn och unga. Östersjölax får inte säljas inom EU om den inte har genomgått speciella djupgående tester av varje parti lax. Testerna kontrollerar att laxen inte överskrider gränsvärdena för dioxin och andra liknande miljögifter. Trots att olaglig försäljning tidigare har uppmärksammats inom EU-parlament med frågor till EU-kommissionen fortsätter den olagliga försäljningen.

Sverige, Finland och Lettland har fått dispens från EU:s dioxinregler för försäljning av fisk med miljögifter. Villkoret som länderna ska uppfylla för att få dispensen är av att konsumenter i dessa länder ska vara väl informerade om hur ofta man få äta östersjölax. Det svenske livsmedelsverkets kostråd för östersjölax är att barn, ungdomar, unga kvinnor, samt gravida och ammande rekommenderas att inte äta östersjölax mer än högst 2–3 gånger per år. Det är ytterst tveksamt om Sverige till fullo lever upp till villkoret.

Sportfiskarna tillsammans med EAA har nu producerat och delat ut en speciell kampanjflyer om den olagliga försäljningen och uppvaktat EU-parlamentariker på plats i Bryssel.

Mer information om regler och kostråd för östersjölax
Läs mer här om EU:s regelverk för dioxiner och andra miljögifter i livsmedel.

Läs mer här om tidigare frågor till EU-kommissionen från dåvarande EU-parlamentarikern Isabella Lövin angående olaglig försäljning av östersjölax.

Läs mer här om svenska livsmedelsverkets kostråd för östersjölax.

Skriv en kommentar