Filtrera
STOR HÖSTREA! MÄNGDER AV SUPERKLIPP! KLICKA HÄR
Stäng
STOR HÖSTREA! MÄNGDER AV SUPERKLIPP! KLICKA HÄR

Artur krossar det norska rekordet på havsål | Fiskejournalen

den 25 augusti 2021
36,2 kilo och 217 cm - en monsterfisk!


– Jag kommer nog aldrig att överträffa det här. Den här fisken kommer förmodligen att vara höjdpunkten i min fiskekarriär för alltid, säger en hyfsat glad Artur Klavins, efter att han landat en havsål på 217 centimeter och 36,2 kilo i en mörk fjordarm utanför Bergen på söndagskvällen.

I helgen begav sig Artur och tre fiskekompisar från Kristiansand ut på jakt efter havsålen. De ljusa timmarna på lördagen spenderades på mycket mindre arter än havsål, inklusive skarpsill, som förresten blev Arturs art nummer 100 i Norge. När mörkret föll förflyttade sig Artur, Stewen Dale och Marit Kristine Huse till en av de heta platserna, och det tog inte lång tid innan det började hugga på makrillbetena.

– Marit fick först en havsål på 8 kg och vid midnatt började det ticka ut lite lina från min rulle. Jag gjorde ett rejält mothugg, men det var helt stumt, nästan som ett bottennapp. Jag kände att fisken var på, men de första minuterna hade jag inte en chans att lyfta upp den från botten, säger Artur.
Sakta men säkert, och bara några centimeter åt gången, började fisken så småningom röra på sig. Halvvägs upp vände fisken och simmade lugnt ner igen. Helt ned till botten. Artur var tvungen att pressa upp den igen, men samma visa hände igen. Först vid det tredje försöket, och efter mycket möda, och en alldeles för liten håv, kunde fisken säkras och lyftas ombord. Sedan var det kramkalas i båten!

Vågen stannade på 37 kilo. Minus 800 gram för håven, det blir 36,2 fantastiska kilon, fördelade över 217 centimeter.
– Då var jag mållös, förklarar en överlycklig (blivande) rekordinnehavare.

Det nuvarande norska rekordet för havsål är 32,85 kilo, tagen av Thomas Breivik 2010. Artur Klavins jättefisk är nästan 3,5 kilo tyngre, och är därmed den största havsålen som någonsin fångats på spö i Norge.

Länk till Fiskejournalen

Skriv en kommentar